måndag, mars 23, 2009

Pingviner, pingviner, pingviner

Gillade du Katarina Mazettis bok om det omaka paret bibliotekarien Desirée och bonden Benny i "Grabben i graven bredvid" och uppföljaren Familjegraven? Då gillar du säkert också "Mitt liv som pingvin". En grupp väldigt olika människor möts på en kryssning med fartyget m/s Orlovsky till Falklandsöarna, Sydgeorgien och Antarktis. Sakta lär man som läsare känna dem mer och får ta del av deras brokiga bakgrunder. Som i flera av Mazettis böcker möts optimism och pessimism. I en intervju i Aftonbladet berättar Katarina Mazetti att hon ofta letar efter den punkt där det tragiska korsar det komiska. Berättelsen är lättläst och rolig men ger också en del att fundera på. Läs också Karin Ljusterdals recension i boktips.net

Böckerna om den extremt positiva Pollyanna som nämns i "Mitt liv som pingvin" finns faktiskt fortfarande kvar att låna på Eslövs stadsbibliotek. De skrevs av Eleanor H Porter under första halvan av förra seklet.

Kanske blir du intressad av pingviner efter att ha läs boken och då kan jag tipsa om fotoboken Pingvinliv av Brutus Östling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar